Kedi Aşısı, Kediler hassas yapılara sahiptir, bu nedenle kediler için gerekli olan aşıların ihmal edilmeden yapılması çok önemlidir. Kedi sahiplerinin kedi aşı takvimi tutmaları ve düzenli olarak takvimlerini takip etmesi ve gerekli olan aşıları zamanında yaptırması gerekmektedir. Aşılama kedilerin viral enfeksiyonlar nedeniyle ya da kedilere has hastalıklar yüzünden hayatlarını kaybetmelerinin önüne geçmektedir. Genellikle kedi sahiplenmesine rağmen aşıları ihmal eden çok sayıda kişiye rastlamak mümkündür. Ancak bu onların en önemli sorunluluklarından biridir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kedilerin ilk aşısı anne sütüdür, kediler yeni doğduklarında onlara hemen aşı yapılmamaktadır. Anne sütünün korucuyu antikorları vardır ve bu süt yavruları korumaktadır. Anne kedilerin ilk 24-72 saat aralığında salgıladığı süt sahip oldukları antikorlar sayesinde kedi hastalıkları konusunda koruma sağlamaktadır. Bu süte ağız sütü denilmektedir ve yavruların ilk 24 saat içerisinde muhakkak bu sütü emmesi gerekmektedir. İlk 24 saat içindeki antikor seviyesinin en yüksek olduğu zamandır. Sonraki saatlerde antikor seviyesi gittikçe düşmektedir.
Yavru Kedi Aşısı
Yavru kedilere ilk olarak yapılacak aşılar arasında iç parazit ve dış parazit gelmektedir. Bunun sebebi sonrasında yapılacak aşıların problemsiz olarak uygulanmasıdır. Yavru kedilere uygulanacak olan iç parazit aşısı oral yollarla ya da iğne yöntemi ile uygulanabilmektedir. Dış parazit ise kedilerin ense bölgesine damlatılan bir ilaçla yapılmaktadır. İlaç dozları kedilerin kilolarına göre belirlenmektedir. Yapılan iç ve dış parazit sonrası kedinin sağlık durumu takip edilmeli ve parazit döküp dökmediği kontrol edilmelidir. Parazit aşıları yapıldıktan ve kedi en az 6.haftasını doldurduktan sonra ilk aşılarını yapmak için uygun zaman başlamış bulunmaktadır. Aşıları yaptırmak üzere veteriner bir hekimden destek alınmalıdır.
Yavru kedilerin kedi hastalıkları yaşaması için öncelikle olması gereken aşılar arasında kuduz, lösemi ve karma aşı gelmektedir. Bu aşılardan lösemi ve karma aşının 2 doz olarak uygulanması lazımdır. Aşılar uygulandıktan sonra kedilerde bir gün süren ateş, iştahsızlık ve sersemlik oluşabilmektedir. Kuduz aşılarının uygulanabilmesi için yavru kedinin en azından 3 aylık olması gerekmektedir. Bu nedenle kedi aşı takvimi tutulmalı ve kedilerin aşılarının doğru tarihlerde yapılmasına özen gösterilmelidir. Uygulanacak her toz aşı arasında en az 7 gün beklemek gerekmektedir. Karma aşılar kediler için çok önemlidir, yavru kedilerde sıklıkla görülen gençlik hastalığına karşı koruma karma aşıyla sağlanmaktadır. Ayrıca karma aşılar solunum yolu enfeksiyonlarına karşıda bağışıklığa destek olmaktadır.
Yetişkin Kedi Aşısı
Yetişkin olduğu halde aşı periyoduna başlanmayan kedilerde, öncelikle yavru kedilere uygulanan aşı periyodu uygulanmalıdır. Kedi Aşısı Ancak sahiplendiğiniz yetişkin kedinin aşıları ile ilgili bilgi sahibi değilseniz bu durumda öncelikle bağışıklık sistemini ölçen testleri yapmak gerekmektedir. Kediler için düzenli olarak yapılması gereken aşıların başında parazit aşıları gelmektedir. Parazit aşılarının 2 ayda bir doz olacak şekilde düzenli tekrarlanması gerekmektedir. Yine yetişkin kedilerin yılda bir kez lösemi, karma ve kuduz aşlarını yaptırmak çok önemlidir. Bu aşılar dışında yetişkin kediler için düzenli uygulanması gereken aşı bulunmamaktadır. Ancak kediler arasında oluşan salgın hastalıklara (HIV gibi) karşı özel olarak yaptırılması gerekli aşılarda söz konusu olabilmektedir. Bu aşılar veteriner hekimler tarafından ihtiyaç halinde önerilmektedir.
Kedilerin genel sağlık durumunu kontrol edebilmek için düzenli olarak 2 ayda bir defa veteriner kontrolüne götürülmesi çok önemlidir. Kuduz aşısı yasal açıdan zorunlu olan tek aşıdır, diğer aşılar tamamıyla isteğe bağlı olmakla birlikte sağlıklı bir kedi için gerekli tüm aşıların yapılması çok önemlidir. Kedilere ait aşı takvimleri veterinerler tarafından hazırlanarak kedi sahiplerine verilmektedir. bu karne ile kedilerin herhangi bir aşısının atlanmasının önüne geçilmektedir.

Kedi Aşı Takvimi Nedir ?
Kedinizi Veterinere ilk götürdüğünüz andan itibaren hiç beklemeden uzman hekiminizden Kedi Aşı Takvimi talep ediniz burada kedinize ait bütün bilgileri yazabileceğiniz ve kediniz için hangi Kedi Aşısını hangi zaman ve tarih aralığında ve ilaç ve Kedi Aşısı adını belirtmekte buna göre periyodik bir şekilde Kedi Aşılarınızı yapabileceğinize dair bilgiler yer almaktadır.
Kedi Dostunuz için öncelikle sağlık gelmektedir hiç kimse hasta bir kedi istemez hastalıklara karşı göğüs gelmek için Kedi Aşısını düzenli yaptırmanız geremektedir.
Bu Makale Patigram.Com Tarafından Yazılmıştır.
Kedi Aşısı ilk Ne Zaman ?

Kediniz 6-8 Haftalık kadar büyüme gerçekleştiğinde yapılır.
1.ci Kedi Aşısı Nedir ?
İç ve Dış Parazit olarak yapılır ve Tekrarlanması gerekmektedir (2 ay)