Kedi sahiplenme kararı gerçekten içten bir şekilde istemeniz ve bu sorumluluğu alabilecek kadar hem maddi hem manevi bir olgunlukta olmanız gerekmektedir. Ömür boyu aynı evi ve aynı yaşamı paylaşabileceğinizden eminseniz gelin bu yazımızı tamamen okumaya başlayalım. Kedi sahiplenme hakkında tüm detaylara madde madde açıklayıcı bir şekilde başlayalım.
Kedi sahiplenme Ön Görünüm:
Yeni bir kedi sahiplenmek tıpkı dünyaya yeni bir bebek getirmek ve bu sorumluluğu almak gibidir. Yalnız bebek eşyaları yerine yavru kedi eşyaları satın alacağız. İlk Öncelikle Kedi Kumu, Kedi Maması, 2 Adet Mama Kabı ve Kedi Tuvaleti satın almakla başlayalım. Temel ihtiyaçlar öncelikle bunlar olup aşağıdaki listede alınması gerekenleri paylaştım. Kedimizi eve getirmeden en geç 1 gün öncesinde hazır bulunması gerekenler:
- Mama Kabı
- Su Kabı
- Kedi Tuvaleti
- Kedi Kumu
Eğer Bütçeniz yetiyorsa Kedilere özel oyuncak, kedi nanesi (Kedi Otu) ve Ödül maması Alabilirsiniz.
Kediniz İçin Güvenli Bölge:
Güvenli Bir oda, Yatak odanızın veya salonunuzun boş köşesi yada antre de küçük bir bölge hatta banyoda bir alan (Su değmeyen Bir Bölge) Kediniz için ayırmalı o bölgeye minder yakın bir çevresine mama ve su kabını koymanız kedinizin eve geldiğinde orayı yer edinmesini sağlayacak ve evin bir parçası olduğu hissine kapılmasını sağlayacaktır.
Kedinizi Sahiplendiniz ve Eve getirdiğinizde belli bir süre onu rahat bırakın evi keşfetmesini bekleyin hemen onunla oyun oynamaya çalışmayın bırakın kediniz evin tüm bölgesini gezip koklayıp bulunduğu ortamı tanısın. Kedi Tuvaletine Kedi Kumu Doldurup Kedinizi oraya yönelttiğinizde hemen içine girip kaka veya çişini yapıp oraya kokusu bırakması çok yüksek bir ihtimal olup bu kedinizin evi sahiplendiği ve uyum sağlaması için ilk izlenim olacaktır.
Kediniz ile İlk Gün
Kedinizi ilk günden kovalamayı, sevmek veya oyun oynamak için aşırı ani hareketler göstermeyiniz. Tamamen doğal davranın kedinizi rahat bırakın ellemeyin ona bir şeyler yaptırmak için çaba sarf etmeyin tamamen özgür bırakın belirli bir süre geçtikten sonra kediniz evi tanıyacak çevresini eşyaların yerlerini ve yuva yaptığınız yeri kendi bölgesi ilan edip kendine olan güveni ve huzuru bulacak bu evreden sonra kediniz sizinle oyun oynamak için yanaşacak sizinle oyun oynamak için etrafınızda gezinecektir.
Kediniz ile Hastalıklara Göğüs Gelmek
Kedinizi ilk gününden itibaren yapacağınız gözlem ile sağlık sorunlarını aşmak için önemli bir rol sahibine düşmektedir. Kedinize Aşı Kartı almayı ve takibini yapmayı ihmal etmeyiniz. Aşağıda vermiş olduğumuz tabloda kedinizin aşı düzeni hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
1: İç ve Dış Parazit Aşısı (2 Ayda 1 Tekrarlanır)Genel Tarama + Karma Aşısı
2: Genel Tarama + Lösemi Aşısı (Lösemi Testi)
3: Genel Tarama + Karma Aşısı (Tekrarı)
4: Genel Tarama + Lösemi Aşısı (Tekrarı)Genel Tarama + Kuduz Aşısı
(3 Aydan Küçük Kedilere Uygulanmaz)
Kediniz İçin Mama ve Su
Kediniz için doğru ve düzenli beslenme eğitimi sağlıklı bir hayat sunulması için gereklidir. Doğru Kedi maması kedinizin kas ve vücudunu güçlü hale getireceği için ömrünü de uzatacaktır.
Her zaman su kabında temiz su bulundurulmalı ve içilmese dahi günlük olarak değiştirilmesi kedinizin vücut sağlığı açısından faydalı olacaktır. Kediler için su çok önemli olduğu unutulmamalı ayrıca düzgün ve yeterince su ihtiyacı karşılanan kedi kendini temiz tutması için önemli bir ihtiyaçtır. Su ihtiyacını karşılayamayan kediler Dilleri ile kendini temizlemeyecektir. Kediler temizliğe çok önem vermektedir ve sizde evde pasaklı bir evcil hayvan istemeyeceksinizdir.
Kediniz İçin Kedi Kumu ve Temizliği
Kediniz kirli ve kaka dolu bir Kedi Tuvaleti istemez düzenli bir şekilde temizlenmeli Kedi kaka küreği ile kuruyan ve topaklanan kakasını günlük olarak tuvaletinden arındırmalısınız. Aksi taktirde kediniz dışkısını yapmak için halı koltuk veya saksınızı kullanmakta çekinmeyecek ve evdeki eşyalarınıza zarar verecektir.