Köpek Kısırlaştırma, sahiplerinin sevgili patili dostlarının büyüme süreciyle ilgili en ilginç sorulardan biridir. Ama dişi bir köpek nasıl kısırlaştırılır ve erkek bir köpek nasıl kısırlaştırılır. Bir köpeği kısırlaştırmak için en uygun zaman nedir? Köpek Kısırlaştırmadan sonra ne gibi önlemler alınmalı?
Bu yazıda, köpeğinizi kısırlaştırma konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız. Köpeğinizin sağlığı için bu önemli konuda faydalı bilgiler edinmek için bu makaleyi sonuna kadar okuyun.
Köpek Kısırlaştırma Nedir?
Kuşkusuz, bir ebeveyn olarak temel sorumluluklarınızdan biri, sizinle aynı evde yaşayan küçük arkadaşınızın günlerinin geri kalanında sağlıklı kalmasını sağlamaktır.
Bu nedenle, köpeğinizin yaşam kalitesini korumak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, köpeklerin kısırlaştırılması hakkında bilgi almaktır. Kediler gibi köpeklerin de kısırlaştırılması, üremelerini engelleyen bir işlemdir ve hem dişiler hem de erkekler için etkilidir.
Köpek Kısırlaştırma uzman bir veteriner tarafından yapılması gereken köpek kısırlaştırma işleminin, dişi ve erkeklerin farklı üreme organlarına sahip olması nedeniyle farklı uygulama yöntemleri vardır.
Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır?
Daha önce de belirtildiği gibi, köpeklerin kısırlaştırılması dişiler ve erkekler için farklı şekilde uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Konuyu iki başlık altında ele almak daha doğru olacaktır.
Dişi Köpek Kısırlaştırma Yöntemleri
Dişi köpeklerin kısırlaştırılması, köpeğinizi sağlıklı tutmak, meme bezi, rahim, yumurtalık ve rahim kanserini önlemek için önemli bir önleyici yöntemdir.
Dişi köpeklerde anestezi altında kısırlaştırma ‘kısırlaştırma’ olarak bilinir ve sonraki yıllarda hamileliği önlemek için köpeğin rahminin ve yumurtalıklarının alınmasını içerir.
Herhangi bir komplikasyon olmadığı takdirde yaklaşık 3-4 saat süren kısırlaştırma prosedüründen sonra dişi köpeklerin operasyonun gerçekleştirildiği veteriner kliniğinde bir gece kalması tavsiye edilir.
Köpek Kısırlaştırma operasyondan sonra iyileşme, köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak yaklaşık 7-10 gün sürer.
Erkek Köpek Nasıl Kısırlaştırılır?
Tıp kitaplarında, erkek bir köpeğin kısırlaştırılmasına “hadım etme” denir. Bir köpeğin testislerinin alınmasını içeren kastrasyonun uygulanması, dişilere yapılan kısırlaştırmadan daha kolaydır.
Ayrıca, dişiler gibi erkek köpekler de kısırlaştırılırken genel anestezi uygulanmalıdır. Erkek bir köpeğin kısırlaştırılması, dişi bir köpeğin kısırlaştırılmasından daha az zaman alır ve genellikle köpeğin operasyondan sonra sahibiyle birlikte eve gitmesi ve evde dinlenmesi önerilir.
Erkek köpekleri kısırlaştırmanın avantajları aşağıdaki gibidir:
Erkek köpekleri etkileyen en yaygın hastalıklardan biri olan testis kanseri, kısırlaştırma ile önlenebilir. Buna ek olarak, köpeklerde prostat büyümesi ve prostat enfeksiyonları ile ilgili sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Kısırlaştırma, yaşlı köpeklerde görülen bir durum olan göbek fıtığı olasılığını da azaltabilir.
Erkek bir köpeğin yetişkin bir köpeğe dönüştürülmesinin sonuçlarından biri olan çiftleşme kaygısı, köpeğin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını etkileyen bir durumdur. Kısırlaştırma ile önlenebilir.
Erkek köpeklerde öfke dönemlerinde psikolojik zorluklara neden olan agresif davranışlar da kısırlaştırmadan sonra sona erebilir.
Kısırlaştırılmış köpekler, kısırlaştırılmamış köpeklere göre daha uzun ve daha kaliteli yaşarlar.
Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?
Köpek Kısırlaştırma ilgili merak edilen bir diğer nokta ise işlemin ne zaman yapılması gerektiğidir. Bu noktada, bir köpeğin ne zaman kısırlaştırılması gerektiği sorusunun tek bir cevabı olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Örneğin küçük ırklar, büyük ırklara göre daha erken olgunluğa ulaşır. Bu açıdan bakıldığında, büyük ırkları kısırlaştırmak için en uygun zaman küçük ırklara göre daha geçtir.
Önce bir veterinere danışılması gerekse de, bir köpeği kısırlaştırmak için en uygun zaman altı ila dokuz aylık yaşlar arasıdır. Çoğu köpek yedi aylıkken olgunlaştığı için, dokuzuncu aydan önce kısırlaştırılmaları tavsiye edilir.
Köpek Kısırlaştırma bu faktörlerin yanı sıra, bir köpeği kısırlaştırmak için en uygun zaman köpeğin sağlığına, davranışlarına ve hatta yaşam koşullarına da bağlı olabilir. Bu nedenle, kısırlaştırma için doğru zamanı belirlemek bu alanda uzman olan veteriner hekime bağlıdır.
Köpeği kısırlaştırmadan önce nelere dikkat etmelisiniz?
Anesteziden kaynaklanan herhangi bir komplikasyon olup olmadığını belirlemek için kastrasyondan önce kan testleri yapılır. Anestezi altında yapılan bir cerrahi işlem olduğu için operasyon öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı önlemler vardır.
Aynı zamanda operasyonu gerçekleştiren veteriner hekimin uyarıları da göz ardı edilmemelidir. Ancak veterinerin kısırlaştırma uygulanan bir köpeğe vereceği temel bilgiler şu şekilde sıralanabilir.
Kastrasyon geçiren köpeğin ameliyat öncesi beslenme süreci de ameliyat sonrası sağlığını etkiler. Bu nedenle genellikle kısırlaştırılacak köpeklerin operasyondan 12 saat önce hiçbir şey yiyip içmemesi önerilir. Bu, anestezinin etkisi geçtikten sonra yedikleri yiyecekleri kusma ihtimallerini azaltacaktır.
Köpek Kısırlaştırma Ameliyattan en az 14 gün önce tam bir aşılama yapılmalıdır.
Kısırlaştırmadan önce köpeğinizin tuvalet ihtiyacı karşılanmalıdır.
Köpeği Kısırlaştırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Başarılı bir kısırlaştırma işleminden sonra dişi köpek 24 saat boyunca gözetim altında tutulurken, erkek köpek iyileşme sürecini evde tamamlayabilmesi için genellikle aynı günün ilerleyen saatlerinde taburcu edilir. Ameliyattan sonra alınması gereken bazı temel önlemler şunlardır.
Köpeğinizin iyileşmesi için rahat bir ortam yaratmanız gerekecektir.
Anestezinin etkisi geçtikten sonra, köpeğinizi veterineriniz tarafından önerilen mamayla beslemeye başlayın.
Ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapma riskini en aza indirmek için bölge her gün iyice muayene edilmelidir.
Köpek Kısırlaştırma, iyileşme süreci boyunca Elizabeth tasması veya maskesi olarak da bilinen bir köpek tasması kullanılmalıdır. Bu, köpeğin ameliyat kesisini yalamasını önlemek içindir.
Ameliyattan sonra köpekler hareket ettirilmemelidir. Aksi takdirde ameliyat bölgesindeki dikişler aşırı aktivite sonucu ayrılabilir. Kısırlaştırılan köpekler yaklaşık bir hafta ila 10 gün boyunca yıkanmamalıdır. Köpeğinizi yıkamak için en uygun zamanı belirlemek için veterinerinize danışmalısınız.
Ameliyat bölgesinde kanama, akıntı veya ağrı gibi herhangi bir belirti fark ederseniz, köpeğinizin iyileşebilmesi için derhal veterinerinize başvurmalısınız.
Kısırlaştırılmış bir köpeğin iyileşmesi kaç gün sürer?
Köpek Kısırlaştırma operasyonun basitliğine rağmen, erkek ve dişi köpeklerin kısırlaştırılması anestezi altında yapıldığı için iyileşmesi zaman alır.
Veterinerin talimatlarına tamamen uyarsanız ve ameliyat sonrası herhangi bir sorun yaşanmazsa, dikişler bir hafta ila 10 gün içinde alınacaktır. Bu şekilde köpeğinizin iyileşmesi tamamlanacak ve eski sağlıklı haline geri dönecektir.
Makalede birkaç kez belirtildiği gibi, kısırlaştırma işleminin güvenilir ve yetkin bir veteriner hekimin rehberliğinde yapılması köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir.